Семейна пица - Съставки за тестото
- 500 гр. за силно брашно (пшенично брашно за хляб или 00)
- 320 мл топла вода
- 25 гр. прясна мая (или 1 пакетче суха мая)
- 1 щипка/и захар
- 1 с.л зехтин
- 1½ с.л. сол
- Малко царевично брашно за отваряне на тестото
За да направите семейната рецепта за тесто за пица, сложете силното брашно за пица и солта в купа и разбъркайте с лъжица. Направете кладенче в центъра.
Разтворете маята във вода и добавете захарта. Покрийте с фолио и оставете за 10 минути да се активира. Когато повърхността се разпени, е готово. Ако използвате суха мая на прах, можете да пропуснете тази стъпка. Изсипете активираната мая в брашното. Изсипете зехтина във водата и го добавете към брашното. С лъжица разбъркайте с кръгови движения, от центъра навън. Когато тестото стане на маса (ще е течно), изсипете всички съставки на плота, както и останалото брашно в купата. С набрашнени ръце започнете да месите със силни движения. Правим издърпвания на тестото, като го отваряме и сглобяваме отново пицата.Тестото за семейна пица трябва да е меко, еластично и гъвкаво. С месене и работа тестото бавно поема брашното и накрая става гладко и меко. Леко намаслете или набрашнете дълбока купа и поставете тестото вътре, като фугите на тестото докосват купата. Покрийте със свежа кърпа или найлоново фолио и оставете тестото за пица да удвои обема си за около 2 часа на стайна температура или 1 час на топло място. След като тестото удвои обема си, изсипете го върху набрашнен плот и оформете голяма кръгла форма за семейна пица. Накрая добавяме съставките, които харесваме и печем на 180-200 градуса за около 45 минути.
Добър апетит!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου